Marijan operacijska

Uroginekologija:

  • uroginekološki pregled z oceno statike medeničnega dna,
  • UZ pregled mehurja in sečnice z oceno dinamičnega profila sečnice,
  • osnovni testi za ugotavljanje urinske inkontinence.

Motnje v funkciji medeničnega dna in organov v mali medenici (npr. zdrs nožnice - cistokela in rektokela ter zdrs maternice) so zaradi staranja prebivalstva vse pogostejše.

Motnje medeničnega dna prizadenejo 46,2 % žensk, ki so starejše od 15 let. Med navedenimi simptomi je urinska inkontinenca (UI) zastopana kar v 35,3%, v 8,8 % pa gre za simptome, ki so povezani s prolapsom maternice. Obe motnji sta povezani z velikimi stroški in bolnicam močno zmanjšata kakovost življenja.

Za pravilen izbor terapije, tako medikamentozne kot operativne, je  potreben celovit uroginekološki diagnostični pristop, ki vključuje oceno popuščanja medeničnega dna in oceno urinske inkontinence ter morebitne inkontinence blata. Za opravljanje uroginekološke ambulante pa je nujno potrebno znanje s tega področja in poznavanje vseh novejših metod s katerimi se lahko na minimalno invazivni način le-te odpravijo.

Zato je še posebej pomembno, da so pacienti čim hitreje kvalitetno zdravstveno oskrbljeni, in da jim to oskrbo nudi ustrezen specialist s tovrstnim znanjem - uroginekolog.

Prim. mag. Marijan Lužnik, dr. med., se z zdravljenjem uroginekoloških in težav popuščanja medeničnega dna pri ženskah intenzivneje ukvarja že od leta 1997. Izvaja sodobne operacije z uporabo propilenskih trakov (TVT, TVT-O, MONARC, itd.) za odpravo stresne UI (SUI) pri ženskah in operacije s tkivnimi mrežnimi vsadki za korekcijo popuščanja statike medeničnega dna pri ženskah.

Nujnostno inkontinenco in prekomerno aktiven sečni mehur (PASM) zdravimo z zdravili, ki preprečujejo nehotno krčenje mehurja. Stresno (delovno) inkontinenco pa zdravimo z minimalno invazivnimi  operacijami. Če gre za prvo takšno operacijo, je uspešnost tudi od 92 do 95%.

 VPRASALNIK UI.pdf

Strokovni prispevki:

MIPS 2015 award – nagrada 

Korekcija velike rektokele

3 letne izkušnje z ATOM-Poster Portorož

Different site of POP

Individualno ukrojeni mrežni vsadki

Trimming of mesh – Dublin 2013

Site specific correction of female POP – Glasgow 2014

Correction of female Pelvic Organ Prolapse ( POP) - Ljubljana 2015

Simptomi popuščanja – Otočec 2011

Spontana evisceracija jajcevoda- poster Portorož

Sodobne možnosti zdravljenja motenj delovanja medeničnega dna pri ženskah 

Motnje delovanja medeničnega dna