fotka6

Meritev nuhalne svetline po novem z napotnico izbranega ginekologa

Med preventivne preglede v nosečnosti spada tudi ultrazvočna preiskava z merjenjem nuhalne svetline in biokemični test. Preiskava je brezplačna za vse nosečnice z napotnico izbranega ginekologa. Naročite se lahko na naši spletni strani s klikom na zavihek NAROČITE SE ali  da pokličete na 041 430 508 oziroma pošljete sms s pripisom nuhalna svetlina in vrnili vam bomo klic in se dogovorili za termin.

Merjenje nuhalne svetline je ultrazvočna presajalna metoda s katero ugotavljamo ali obstaja v navidezno normalni nosečnosti povečano tveganje, da se rodi otrok s kromosomsko nepravilnostjo. Metodo opravljamo v zgodnji nosečnosti - med 11. in 14. tednom nosečnosti. Opazovanje nuhalne svetline je zadnja leta pomembna metoda predrojstvene diagnostike. Na ultrazvočni sliki lahko s povečavo v nuhalni svetlini opazimo določene nepravilnosti, ki kažejo na genske abnormalnosti, zlasti srčne anomalije in Downov sindrom.

Meritev nuhalne svetline z izračunom tveganja in svetovanje opravlja prim. mag. Marijan Lužnik, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, ki ima že od leta 1999 pridobljeno licenco The Fetal Medicine Faundation. Za podaljšanje licence, je potrebno vsako leto s podatki in sikami dokazovati svojo usposobljenost presejanja z nuhalno svetlino.

Več o nuhalni svetlini na spletni strani:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Nuhalna_svetlina