Zdrs sprednje vaginalne stene (cystokela)

Zdrs sprednje vaginalne stene Med najpogostejše motnje funkcije medeničnega dna spada nehoteno uhajanje urina ob naprezanju, kot je kašljanje, kihanje, dvigovanje bremen, poskakovanje in podobno. To motnjo imenujemo tudi stresna urinska inkontinenca. Prizadene vsako četrto žensko med 18. in 50. letom in kar okoli polovico starejših žensk. Pogosto je stresna urinska inkontinenca, ki je posledica slabe vezivno-mišične opore sečnici s strani spodnje tretjine sprednje vaginalne stene in jo prepoznamo pri ginekološkem pregledu kot uretrokelo ali kot pretirano mobilno sečnico, le prvi simptom popuščanja sprednje vaginalne stene v celoti. Ta se pokaže v različnih stopnjah kot prolaps — zdrs sprednje vaginalne stene proti izhodu nožnice ali celo pred zunanje spolovilo. Z zdrsom sprednje vaginalne stene izgubi primerno podporo sečni mehur. To stanje imenujemo tudi cistokela. Poleg stresne urinske inkontinence se pojavi tudi oteženo uriniranje in praznjenje sečnega mehurja. Zastajanje seča je lahko vzrok za pogosta vnetja mehurja in dodatno poslabšanje inkontinence.

Zdrs krna nožnice (enterokela)

Pogosto nastopi problem zdrsa nožnice zaradi popuščanja vezivnih struktur medeničnega dna tudi po odstranitvi maternice zaradi drugih razlogov. Po nekaterih študijah se to zgodi pri 20% operirankah v desih letih po odstranitvi maternice, kljub hkratni korekciji nožnice. Simptomi pri takšnih zdrsih so kompleksni, saj so težave večinoma povezane z zdrsom sprednje in zadnje vaginalne stene različnih stopenj in z zdrsom vrha krna nožnice oziroma enterokelo. Najpogosteje navajajo bolnice bolečine v medenici in v spodnjem delu trebuha, neprijeten in boleč občutek raztezanja v predelu nožnice in presredka, uhajanje urina, vetrov in blata, občasno pa zaprtje in težave s praznjenjem črevesja. Med zgodnjimi simptomi porušene statike medeničnega dna se pri spolno aktivnih ženskah pojavi nezmožnost imeti normalne spolne odnose. Prizadeta ženska pogosto ugotovi, na primer pri umivanju spolovila, da se pred spolovilo nekaj boči, in da je velikost izbokline odvisna od napenjanja. 

Zdrs zadnje vaginalne stene (rekotkela)

Zdrs zadnje vaginalne stene Pogost znak motene medenične podpore je tudi prolaps — zdrs zadnje stene nožnice proti nožnič- nemu izhodu ali celo pred spolovilo. Pri teh stanjih gre za defekt vezivno-mišičnih struktur (ki podpira nožnico in danko), ki ob napenjanju ne daje zadostne opore zadnjemu delu črevesa. To imenujemo rektokela. Rektokela ima lahko za posledico nehoteno uhajanje vetrov in tekočega blata, predvsem pa oteženo praznjenje čvrstega blata iz zadnjega dela črevesa

Zdrs maternice

Tako cistokeli kot rektokeli je običajno pridružen tudi prolaps — zdrs maternice. Poleg vseh bolezenskih simptomov je lahko pri tem stanju še posebej izražena bolečine v spodnjem delu trebuha, ki se širijo proti presredku, ženske pa jih opišejo kot boleč vlek navzdol. Med prvimi simptomi porušene statike medeničnega dna se pri spolno aktivnih ženskah pojavi tudi nezmožnost normalnih spolnih odnosov. Prizadeta ženska pogosto sama ugotovi, na primer pri umivanju spolovila, da se pred spolovilo nekaj boči, in da je velikost izbokline odvisna od napenjanja.